Tradicions

Són moltes les festes que se celebren al llarg de l’any a la ciutat de Castalla. Moltes d’elles amb centenars d’anys d’història i tradició com els Moros i Cristians i altres més recents com la mateixa Fira de Sant Isidre, completen un calendari festiu molt variat.

En el primer trimestre de l’any es pot gaudir de diverses festes: Carnestoltes, Mig Any fester, així com la Setmana Santa.

Però és quan comença el bon temps que el calendari comença a omplir-se de celebracions. Així tenim les fogueres de Sant Francesc, després de Setmana Santa i la Fira de Sant Isidre al mes de maig.

Juliol arranca amb la celebració de la tradicional festa del Bouet de la Sang i comença a calfar els motors de les festes patronals amb la Presentació dels capitans de les festes i Sant Jaume, el 30 de juliol, dia en què se celebra l’anunci de les pròximes festes, es beneeixen les banderes de les comparses i es realitza una desfilada informal des de l’ermita a la plaça Major que culmina amb la Ballada de banderes.

La celebració de la festa de la vaca en agost, posa la nota tradicional i popular a aquest mes. Se celebra a mitjans d’agost i durant uns dies se celebren soltes de vaques braves per un recorregut tancat pels carrers del centre del poble. També cap destacar l’Exaltació festera i el Pregó de les festes, celebrat a finals d’agost a la plaça Major.

Totes aquestes festes serveixen de preludi a les festes patronals de Castalla, celebrades de l’1 al 4 de setembre en honor de la Mare de Déu de la Soledat, patrona de la localitat. Amb més de dos segles d’història, són les més importants de totes les que se celebren a Castalla. Les festes comencen el 31 d’agost amb la celebració de la nit de l’Olleta. Són molts els actes que se celebren al llarg de quatre dies successius, però cap destacar les desfilades de l’Entrada i l’Ofrena floral per la seua vistositat i colorit. Altres actes molt característics d’aquestes festes són la Processó de la Baixada de la Verge, on s’acompanya a la patrona amb salves d’arcabusseria i a ritme de valsos i masurques. També en setembre se celebra una festa molt típica: les danses, el penúltim cap de setmana del mes. Antiga festa amb balls populars de la comarca que se celebren al llarg de tres dies. El ball es realitza a la plaça Major al so de la dolçaina i el tabalet.

Deixan's un missatge

Sant Isidre de Castalla

Contacte: 96 656 08 10

Email: info@castalla.org